تعریف دوربین ANPR
دوربین مدار بسته ANPR (Automatic Number Plate Recognition) تکنولوژی manage کردن پارکنیگ می باشد که توانایی کنترل رفت و آمد اتومبیل ها را از شیوه شناسایی پلاک میسر می کند. این موضوع شامل نظارت تصویری جهت انطباق ماشین های ورودی و خروجی از طریق تکنولوژی کنترل و دریافت data ورودی و خروجی نیز می باشد.
این تکنولوژی که در دوربین های sunell شرکت اشل در نظر گرفته شده است توانایی خواندن و تشخیص پلاک ماشین ها با کیفت اچ دی را از طریق ثبت تصویر و فیلم به صورت live فراهم می کند. از امکاناتی که این دوربن ها در اختیار مسئولین حفاظت قرار می دهند این است که توانایی کنترل ورود و خروج اتومبیل ها را دارند و مورد دقت قرار می دهند. در صورتی که وروود ماشین در سیستم درج شده باشد ولی اتومبیل در حالی که ترک پارکینگ باشد سیستم alarm فعال می گردد.
سیستم ANPR توانایی تشخیص پلاک خودرو تایم دقیق ورود ماشین به محوطه مورد نظر پالک ماشین و مارک و نوع اتومبیل، مدیریت اتومبیل، مقایسه خودکار جهت تعیین فضای مورد نظر ماشین، کنترل نور پس زمینه، فعال سازی سیستم alarm، جستجوی هوشمند، backup گیری هوشمند و ثبت تایم ورود و خروج ماشین می باشد. از محاسن این دوربین ها استفاده از آن ها در کنترل تردد و ترافیک اتوبانی – پارکینگ مجتمع های مسکونی و تجاری تفریحی، پارکینگ های عمومی، سیستم حفاظتی – امنیتی، سازمان های دولتی، مراکز خرید، فرودگاه ها و ... می باشد.
مشخصات فنی سیستم:
دارای رزولوشن 1980*1080
فاصله تشخیص 5 الی 15 متر
قابلییت focous از طریق لنز موتورایز
دارای لنز تا ۲۹ mm برای حفاظت جادهای
پشتیبانی سیستم هشدار
تحت استاندارد IP67
پشتیبانی خروجی رله برای کنترل موانع
قابلیت Heat Map بازنمایی دوبله ی از تراکم اشیاء می باشد و براساس میزان رنگ و میزان حجم، تراکم را با تصویری کشیده که در سری دوربین های هوشمند موجود است. نوع عملکرد این سیستم به شیوه ای است که طبق محدوده رنگ تعریف شده که شامل صورتی، ابی، سبز و قرمز می باشد. مقدار تراکم افراد حاضر را در بخش های مورد نظر و تحت کنترل دوربین نشان می دهد. ماکزیمم تراکم در بخش قرمز و مینیمم آن در بخش آبی رنگ تعریف شده است. ضمنا به غیر از نمودار طبق رنگ ها نموداری تعدادی آمار حجم تراکم را در اختیار مصرف کننده قرار می دهد.
آماری که این توانایی به دست می دهد به صورت نموداری روزانه، هفتگی و ماهانه قابل مطالعه می باشد و در دسترس است. به این صورت که در نمودار روزانه، میزان کلونی جمعیت در هر ساعت، در نمودار هفتگی و ماهانه به میزان کلونی در هر روز به صورت تعدادی قابل دید و مطالعه می باشد.
از توانایی که این قابلیت به همراه دارد این است که شرایط را برای کاربر مهیا می کند که بعنوان مثال مسئول یک مغازه عظیم بتواند متوجه شود که خریدار بیشتر کدام بخش فروشگاه برایش جذاب تر است. کلونی جمعیت در کدام بخش مغازه متراکم تر است؟ در چه ساعاتی بییشترین تراکم مشتری را در فروشگاه داریم؟ کدام محصول طرفدار بیشتری دارد؟ جذابیت کدام محصول کمتر بوده است؟ آیا نحوه چیدمان دکور و سایر امکانات مغازه متناسب با نیازمندی می باشد یا خیر؟ کدام بخش جهت نصب بیلبردهای تبلیغاتی در فروشگاه مناسب است؟ در روز چه تعداد از مراجعات منجربه خرید شده و چه تعداد فقط بازدید از فروشگاه بوده؟ و سوالاتی به این شکل...
وقتی مصرف کننده بتواند با استفاده از این امکانات بررسی دقیق در نحوه فروشش داشته باشد حتما به افزایش فروش و رونق کارش مواجه خواهد شد.
توانایی هیت مپ می تواند در بخش های مختلف به کار آید. مثلا در رابطه با کنترل راه ها جهت محاسبه ساعت ترافیک انسانی و خودرو، در شهرداری و رسانه جهت تعیین محل مناسب تبلیغات، در کتابخانه ها و فروشگاه های بزرگ و بانک ها...
با اضافه شدن سیستم های هوشمند به توانایی های دوربین مدار بسته کیفیت کنترل نظارتی بیسار پیشرفته تر و آسان تر شده است، قابلیت های هوشمندی که در حال حاضر در محصولات نظارتی مورد استفاده بوده اند، با استفاده از سیستم های مدرن در جهت پیشرفت پروسه نظارتی به کار گرفته شده اند.
از بارزترین ویژگی های این سیستم می توان به تشخیص چهره (Face Detection) عبور از خط (Line Crossing)، تشخیص نفوذ (Intrusion Detection)، نقشه حرارتی (Heat Map) ، تشخیص استثناء صوتی (Audio Exception Detection) ، قابلیت ضد مه (Defog) ، سنسور تشخیص حرکت (PIR) ، تشخیص تغییرات ناگهانی صحنه (Sudden Scene Change Detection) ، ترسیم و انتخاب ناحیه مورد نظر (ROI) اشاره کرد که در ادامه به شرح تعدادی از آن ها و چگونگی عملکردشان خواهیم پرداخت.
فعالیت سیستم هوشمند تحت تکنولوژی مدل سازی پس زمینه یا همان Background Modeling Technology انجام میشود.
این سیتم نمونه ای ساکن و ایستا از تصویر پس زمینه ارائه میکند . وقتی زمینه ثابت باشد، حرکت اشیاء در آن قابل
محاسبه خواهد بود. با این سیستم میتوان حدودی از تصویر زمینه به عنوان هدف قرار داد به این صورت که اگر شیء
وارد آن حریم گردد، آلارم ها فعال گردند، طبق برنامه ای که این سیستم از آن استفاده میکند ورود و خروج، ظاهر و
محو شدن اجسام قابل کنترل می باشد، از جمله توانایی هایی که این سیستم عرضه میکند تششخیص عابر از خط،
تشخیص وارد شدن به حریم مورد نظر، تشخیص خروج از حریم مورد نظر و تشخیص نفوذ را نام برد.
در مدل سازی پس زمینه همچنین میتوان مسیر حرکت جسم، رنگ، شکل، نوع و اندازه آن را هم مشاهده کرد. این سیستم یکی از پرطرفدارترین سیستم ها در تجزیه و آنالیز هوشمند (Intelligent Video Analysis) است.
همانطور که قبلا گفته شد، یکی از توانایی های تحت پشتیبانی این سیستم تشخیص عبور از خط است. تحت این توانایی مصرف کننده میتواند خطی فرضی در تصویر ایجاد کند. به صورت پیش فرض، هر زمان نیمی از شیء از این محدوده عبور کند، آلارم ها فعال میشوند. هرچه میزان حساسیت بیشتر باشد با گذر درصد کمتری از خط آلارمها فعال میشوند . نتیجتا برای اینکه آلارم ها با گذر شیء کوچک فعال شوند باید حساسیت بالا باشد. استفاده از دوربینهایی که مجهز به تشخیص عبور از خط هستند جهت نصب در فضای OUT Door و بیرون از پروژه ها کاربرد دارد .
جهت گیری خطی که مصرف کننده آن را مشخص میکند باید مناسب باشد، به نحوی که تکنولوژی بتواند عبور را تشخیص دهد.
فاصله دوربین از سوژه در حال حرکت می بایست به اندازه ای باشد که موضوع مورد نظر در تصویر خیلی بزرگ رویت نشود، پس ارتفاع دوربین در حین نصب نقش مهمی دارد. ضمنا زاویه دوربین باید طوری باشد که تصویر از بالا گرفته شود یعنی در راستای خط فرضی یا در موازات آن نباشد.
حالت های عبوری که با این توانایی قابل تشخیص می باشد و باعث فعال شدن آلارم ها میشوند :
•حرکت از نقطه A ب هنقطه B
•حرکت از نقطه B ب هنقطه A
•حرکت بین نقاط A و B
دوربین مدار بسته دیجیتال گونه ای از دوربین های مدار بسته است که از سیستم تحت شبکه و الگوریتم های شبکه برای تبادل دیتا استفاده می کنند. در این مقاله با این دوربین ها آشنا خواهیم شد. دوربین دیجیتال را با اسم های دیگر مانند دوربین IP یا دوربین تحت شبکه می شناسند.
تاریخچه دوربین IP
دوربین های دیجیتال در مقابل دوربین های آنالوگ در صنعت مدار بسته دوربین های جدید محسوب می شوند. در طول سالهای 90 میلادی آهسته آهسته بخش های متنوع سیستم های مدار بسته آنالوگ مانند تجهیزات ضبط و پخش به دستگاه های دیجیتال تبدل می شدند. این تجهیزات با توجه به توانایی های بسیار بالایشان سیستم های آنالوگ را به تدریج با سیستم های نیمه آنالوگ تبدیل کردند.
در سال 1996 شرکت سوئدی AXIS برای نخسین بار دوربین مدار بسته ای تولید کرد که تبادیل دیتا آن به جای تجهیزات آنالوگ بر مبنای پروتکل های دیجیتال (که آهسته در حال گسترش بودند) صورت می گرفت. از انجایی که این الگوریتم ها محدودیت های تصویری سیستم های آنالوگ را کاهش داد این سیستم با استقبال زیادی رو به رو شد. تنها دلیل جایگزین نشدن کامل سیستم مدار بسته آنالوگ به سیستم دیجیتال بالاتر بودن قیمت آن بود.
علت نامگذاری این دوربین ها به نام دیجیتال چه بود؟
دوربین های مدار بسته از شیوه های متنوعی برای تبادیل دیتای خود استفاده می کنند. دوربین های دیجیتال این کار را از شیوه پروتکل های دیجیتال انجام می دهند یعنی مانند یک رایانه وارد شبکه شده و دیتای ویدئو را ارسال می کنند ـ توجه داشته باشید که حتما همه دوربین های مدار بسته تحت شبکه به حساب نمی آیند ـ برای نمونه دوربین های AHD نیز تصاویر را به صورت شبکه ارسال می کنند اما این کار تحت برنامه های دیجیتال صورت نمی گیرد.
دوربین های دیجیتال چه برتری هایی نسبت به دوربین های آنالوگ دارند؟
ـ دوربین های دیجیتال از نظر تئوری هیچ محدودیتی در کیفیت ندارند.
ـ دوربین های دیجیتال امکان استفاده از بسترهای شبکه برای انتقال تصاویر دوربین ها فراهم می کنند.
ـ با توجه به امکان استفاده از سوئیچ ها نیازی به کشیدن کابل برای تک تک دوربین های وجود ندارد و می توان تصاویر چند دوربین را از طریق یک کابل ارسال کرد.
ـ اضافه کردندوربین و ایجاد تغییرات در سیستم دیجیتال به راحتی میسر می گردد (در مقایسه با سیستم آنالوگ)
ـ امکان تغذیه POE دوربین ها در سیستم های تحت شبکه وجود دارد (نیازی به کابل کشی برق نخواهد بود)
ـ دوربین های دیجیتال امکان استفاده از سیستم های پردازش تصویر را فراهم می کنند.
AGC یا Auto Gain Control به معنای کنترل خودکار دریافت یک مکانیزم کنترل کننده نور در دوربین می باشد. این سیستم امروزه به صورت مکانیزمی در همه دوربین ها مورد استفاده و طراحی قرار گرفته است.
این سیستم چگونه عمل می کند:
زمانیکه نور در محل نصب دوربین کم باشد دیافراگم دوربین بازتر می شود این اتفاق امکان دریافت نور را برای چیپ تصویر دوربین فراهم می کند ضمنا این موضوع تا حدی نور کم را تقویت می کند.
مکانیزم AGC در واقع یک تکنولوژی الکترونیکی برای تنظیم نور می باشد هر زمان که نور محیط کاهش پیدا کند این سیستم از طریق تقویت الکترونیکی سیگنال تصویر، تصاویر را درخشان تر نشان می دهد.
البته این افزایش توان الکترونیکی دارای معایبی نیز می باشد و آن بوجود آمدن نویز الکترونیکی (دانه های ریز و رنگی) در تصویر است – این دو موضوع باهم نسبت مستقیم دارد. هرچه میزان تقویت تصاویر بیشتر باشد به همان میزان نویز هم بیشتر خواهد شد.
چگونه نویز الکتریکی ناشی از تقویت را کم کنیم؟
تکنولوژی تقویت تصویر تا حد زیادی پیشرفت کرده اما با این حال بهترین راه کاهش نویز استفاده از چیپ تصویر بهتر و حساس تر به نور است .
آیا داشتن تکنولوژی AGC بر روی قیمت دوربین تاثیرگذار است ؟
امروزه هیچ تاثیری ندارد، در گذشته ولی این سیستم خیلی مهم بود، و در قیمت دوربین موثر بود.
روش فشرده سازی HEVC مخفف (High Efficiency Video Coding) که بیشتر با نام فشرده سازی H265 شناخته می شود و یک راه حل مدرن کمپرس سازی تصاویر می باشد.
اطلاعات مختصر در مورد سیستم H265
کمپرس سازی H265 با هدف کاهش دو برابری حجم تصاویر ویدئویی در مقایسه با سیستم قدیمی H264 ایجاد شده است با وجود اینکه حجم تصاویر کمپرس شده وابسته به حجم حرکت و نوع تصاویر می باشد اما کمپرس کردن سیستم H265 عموما می تواند تصاویر را تا چند برابر فشرده کند، پس اشاره به دو نکته مهم است 1ـ روش H265 می تواند نسبت به H264 تصاویر را تا دو برابر فشرده کند 2ـ در صورتیکه فایل های خروجی به اندازه ثابت با هر دو شیوه کمپرس شوند کیفیت تصویر در ویدئو فشرده شده با H265 بهتر خواهد بود.
دوربین مدار بسته مادون قرمز به شما این امکان را می دهد که از محل سکونت و زندگی خود در برابر دزدی و ورود غیر مجاز در وضعیت نور کم محیط حفاظت نماید.
دوربین های عادی در محیط هایی که نور کم است کار نمی کنند و باید شما جهت حفاظت و نظارت در چنین محیطی از دوربین مدار بسته دید در شب استفاده نمایید.
جهت ایجاد امنیت در زمان های شب سیستم های کامپیوتری هوشمند با استفاده از مانیتورهای پیشرفته می توانند نظارت آسان، موثر و دقیق را امکان پذیر سازند.
یکی از عواملی که باید به آن توجه کنید این است که چقدر پوشش دید در شب در فضای باز نیاز دارید؟
زاویه دوربین، میزان فضای دوربین را پوشش می دهد، لنزهای زاویه دار وسیع تر به کاهش تعداد دوربین های مورد نیاز جهت کنترل کلی خانه و اموال شما کمک می کند. متناسب با مقدار مناسب پوشش مورد نیاز و زاویه دید دوربین چقدر باشد ممکن است نیاز باشد از چند دوربین یا چند سیستم متفاوت استفاده کنید تا فضای بیشتری را در اطراف خانه خود نظارت کنید.
یکی از رایج ترین کاربردهای سیستم های دوربین مدار بسته نظارتی در فضای باز استفاده از خصوصیت مادون قرمز است و برای دریافت یک تصویر با کیفیت مطلوب دوربین مدار بسته با تکنولوژی دید در شب حیاتی است بسیاری از مدل ها از یک برش داخلی IR ساخته شده است که به طور خودکار بسته به شرایط روشنایی فناوری دید در شب را فعال و غیر فعال می کند. تعداد لامپ های مادون قرمز که در دوربین استفاده می شود تعیین می کند که دوربین چه گستره ای از دید در شب را داراست.
آیا دوربین توانایی ضبط کافی را دارد؟
اگر می خواهید پخش تصویر از حوالی خانه خود را مشاهده کنید به یک دوربین با توانایی فشرده سازی یا قابلیت ضبط نیاز دارید. عمده سیستم های دوربین مدار بسته مادون قرمز دارای قابلیت ضبط دارای یک کارت حافظه SD یا Micro SD هستند که فضای ذخیره سازی کافی را در اختیار سیستم قرار می دهد، بعضی از سیستم ها نیز در DVD یا دیسک ضبط می شوند، اما عمده آن ها انتقال داده ها را به DVR (ضبط ویدئوی دیجیتال) را انجام می دهند.
تعداد زیادی از اشخاص زمان خرید دوربین مدار بسته توقعات نامتعارفی دارند، جوری که با رویت سیستم های موجود در فیلم ها به دنبال آنها می روند، در صورتیکه بسیاری از آن ها وجود خارجی ندارند، با افزایش سطح علمی مشتریان می توان از ایجاد چنین ابهاماتی جلوگیری کرد.
دوربین مدار بسته مادون قرمز با تصاویر رنگی:
این نیز یک تفکر اشتباه در برخی افراد می باشد که فکر می کنند دوربین های دید در شب می توانند تصاویر رنگی ضبط کنند در صورتی که این دوربین ها تنها تصاویر سیساه و سفید را ایجاد می کنند.
دوربین های High Speed Dome
این نوع دوربین مدار بسته می تواند در اضلاع مختلف امکان گردش و زوم داشته باشد، در صورتی که برخی به اشتباه فکر می کنند که در فیلمهای ضبط شده این کار را انجام داد. این عملیات ناشدنی است و تنها در زمانیکه این اتفاق می افتد زمان به عقب برگردد پس فقط تصاویر دوربین های گردان همان جهتی را ضبط می کنند که setup شده اند.
مشاهده Detail در تصاویر ضبط شده:
تعداد زیادی از مشتریان توقع دارند که به هزینه کم دوربین های با مشاهده جزئیات به طور مثاب پلاک خودرو افراد را مشخص کنند. البته این با زوم کردن دوربین زمان ضبط با دوربین مدار بسته با کیفیت قابل اجراست. ولی در فیلم ضبط شده با دوربین های سطح پایین این امکان وجود ندارد. البته نرم افزارهایی برای پردازی داده وجود دارد که نیاز به سرورهای دقیق دارند. با این نرم افزارها هزینه بسیار بالا خواهد بود که برای اشخاص معمول پیشنهاد نمی شود.
استفاده از دوربین های بی سیم در فواصل طولانی
تعداد زیادی از افراد زمان خرید دوربین مدار بسته توقع دارند که دوربین وایرلس داشته باشند که بخش عمده ای از مناطق را تحت کنترل قرار دهند. البته دوربین های بی سیم وجود دارند. ولی آنها تا مجدوده 40 متر می باشد و نیاز به باتریهای قوی دارند زیرا این دوربین ها از برق تغذیه نمی کنند و هنگام قطع برق تا سه روز بیشتر توان ضبط ندارند. و نیاز به شارژ دائم دارند. پس این انتخاب نمی تواند برای اشخاص پیشنهاد داده شود.
یکی از مواردیکه هنگام خرید دوربین مدار بسته بی سیم باید رعایت کرد عمر باتری آنهاست. به دلیل اینکه اگر باتریها به درستی کار نشوند هم فرد را خسته می کند و هم هزینه را افزایش می دهد، عمر باتری یکی از اولویت های خرید این نوع دوربین هاست. عمر باتری با توجه به شرایط محیطی و خیلی از عوامل دیگر می تواند متفاوت باشد، در برخی موارد نیز می تواند تولید آتش سوزی و یا خسارت به اشخاص نماید.
در بخش اول حتما هشدارهای امنیتی دوربین مدار بسته را مطالعه کنید.
ـ از باتری های باکیفیت یا مارکها متعارف استفاده کنید.
ـ باتری های باید در محیط های خنک خشک نگهداری شوند.
ـ در صورت تعویض باطری از برندهای یکسان استفاده کنید.
ـ حتما از باتری های سالم و تازه استفاده کنید و از استفاده از باتری های دست دوم جلوگریر کنید.
ـ دوربین مدار بسته را در مقابل اشیاء درخشان قرار ندهید.
ـ از نصب دوربین ها در کنار خروجی ها مانند تهویه مطبوع هوا خودداری کنید.
ـ برای دوربین مدار بسته با حسگرهای حرکتی، دوربین را در محیط هایی که حرکت کمتر است نصب کنید و حسگر ان را پایین تر بیاورید.
ـ از نصب دوربین در محیط های خیلی سرد و گرم خودداری نمایید. اگر شما دوربین خود را در فواصل گرما بیرون از منزل نصب کرده اید و یا در محلی که گرمای آن زیاد است با کاهش طول عمر باطری مواجه خواهید شد. دمای مناسب برای دوربین های مدار بسته بین منفی 15 درجه تا مثبت 50 درجه می باشد.
دوربین مدار بسته یک وسیله امنیتی است که جهت اهداف مهمی از قبیل کنترل و نظارت، افزایش امنیت و ایمنی و حراست، امور تحقیقاتی و آموزشی کاربرد دارد. یک سیستم کامل دوربین مدار بسته به لحاظ تجهیزاتی که در آن استفاده می شود شامل دو نوع قطعه active و passive می باشد که تجهیزات پسیو دوربین مدار بسته را می شود مانند بستر انتقال سیگنال مانند داکت و کابل و ... نام برد و تجهیزات اکتیو دوربین مدار بسته را نیز خود دوربین، دستگاه دی وی آر، هارد و سایر تجهیزات الکترونیکی نام برد.
دوربین ها از لحاظ ظاهری اجزای مختلفی دارند:
1ـ دستگاه ضبط تصویر که به دوربین برای ذخیره سازی تصاویر نصب می شود همچنین امکان اتصال به شبکه یا انتقال تصویر را ایجاد می کند. باعث تنظیم تصاویر و ضبط ان ها می شود علاوه بر این تصاویر دوربین مدار بسته به صورت یکپارچه قابل مشاهده خواهد بود.
2ـ دوربین معمولا دوربین های مدار بسته ساده تنها از یک برد و یک لنز تشکیل شده اند دوربین ها می توانند تصاویر را بخوانند و به تلویزیون و یا هر چیزی که برای ما قابل رویت باشد ارسال کنند برخی از دوربین ها پایه نیز دارند که قادرند بر روی اشیاء نصب شوند یا به آن ها متصل گردند.
3ـ منبع تغذیه معمولا در دوربین مدار بسته با سیم از آداپتور استفاده می شود که با کابل هایی مستقیم به برق شهری وصل گردد و به سیستم دوربین مدار بسته بی سیم از باتری به عنوان منبع تغذیه استفاده می گردد.
4ـ هارد برای ذخیره سازی اطلاعات